topbella

Ahad, 25 Ogos 2019

Aku Gadis Bertudung Labuh...


Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum readers blog.. Sori dah lama tak update entry sebab kekangan masa.

Ok, harini nak share tentang indahnya bertudung labuh or menutup aurat dengan sempurna.


Ada yang tanya,

"Awak memang pakai tudung labuh ke?"

Sebenarnya, kadang-kadang saya bertudung bidang (bawal) jugak. Bidang 50-60. Kat rumah pun.
Tapi, selalu ke kelas bertudung labuh.
Sebab malas nak bertudung bidang.
Nak kena lilit sikit kan.

"Berapa lama dah pakai tudung labuh atau bidang?"

Sebenarnya, sejak dari pasti lagi. Mak yang jahitkan tudung zaman pasti. Sedikit labuh dari kanak-kanak lain. Mak abah memang didik sejak dari kecik lagi.
Pastu tadika. Sekolah rendah. Sekolah menengah agama. Maktab Mahmud.
Sehingga masuk Unimas memang bertudung labuh.
Sekarang, Kuis.

Bila sekali bertudung labuh, hampa akan rasa janggal bila nak bertudung singkat or bidang 45.
Trust me!
Rasa macam geli pakai tudung tak lebih dari paras bahu dan dada.

"Macam mana nak istiqamah?"

Niatkan kerana Allah, abaikan apa yang orang sekeliling kata.
Yela. Ada yang kata, tudung labuh nampak macam makcik-makcik, selekeh ja.

Bila bertudung labuh, akan rasa tenang.
Rasa terpelihara tau.
Aurat bukan sekadar tutup rambut ye.
Tapi, aurat tu. Jaga apa yang disuruh oleh Islam dan diperintah oleh Allah S.W.T.

Aurat rambut,
Tutup dengan tudung melebihi paras dada, tak jarang.
Make sure seiring dengan baju ye.

Aurat pergelangan tangan,
Tutup dengan sarung lengan or "handsock".
Supaya bila makan, tangan baju ditiup angin, terselak, tak nampak lengan.

Aurat kaki,
Tutup dengan sarung kaki. Selalunya hitam or coklat.

One more,
Bila pakai jubah, baju kurung or kain,
Pakailah "kain dalam" or seluar panjang di dalam kain tu.
Supaya bila naik motor, jalan, kain luar tu terselak, tak nampak la kaki or bentuk kaki tu.

Ingat, kita jaga diri dan pakaian kita.
Allah akan jaga kita.

InsyaAllah, di mana-mana orang akan hormat dan suka kita.
Seiringkan akhlak dengan pakaian, baru molek.
Yang paling penting, Allah lagi suka.

Kalau bukan sekarang nak berubah, bila lagi kan?

Nak tunggu dapat hidayah?
Hidayah tak perlu ditunggu. Tapi, perlu dicari.

Apapun, Islam tak pernah melarang kita berfesyen, tapi pastikan patuh syariat.

"Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka." 
(An-Nur : 31)

"JOM LABUHKAN TUDUNG ANDA WAHAI KAUM HAWA." 

P/s : Bertudung labuh or bidang tak semestinya untuk pelajar sekolah agama je, tapi semua yang bergelar "muslimah". Bukan pilihan, tapi kewajipan menutup aurat.

Sharing ni just copy from My Facebook. Hihi..
-Laailahaillallah-

Rabu, 6 Februari 2019

Keajaiban Tuhan...

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum n evening readers..

Setelah sekian lama tak update entry, kini ada masa free sikit tuk update.

First of all, semua sihat ke??
Ada yang rindu Cik Mas eh??? hikhik.. Gurau-gurau..

Ok.. Petang yang suram ni nak story tentang kisah aku haritu yang agak sedih jugak la.
Please prepare tisu eh.. huhu.. Ujian laptop. Kisah ni agak panjang jugak laa..

Ok ceritanya macam ni..

Suatu malam tu, tengah-tengah malam, area jam 12.30 malam, aku taip esaimen. Then, save. Pastu bila nak buka balek file tu, suddenly semuanya hilang sekelip mata. Ya Allah.. Apa yang hilang??
Segala files, picture and downloads. Yang paling sedih, proposal thesis pun hanya save dalam laptop je. Salah aku sebab cuai. Tak terfikir nak save dekat email. Pendrive pulak virus takleh guna. Sedihnya time tu hanya Allah yang tahu.

Air mata laju mengalir.
Menangis tak berhenti.
Mendengari bunyi cengkerik di malam sunyi.

Bisu.
Diam tak terkata.
Pipi dibasahi air mata.

Ok. Off laptop. Pastu on semula.
Tetap takda.

Malam tu, takda solution masalah ni.
So, aku pun tidur. Tidur dengan air mata yang bergelinangan.
Habis bantal pun basah dengan air mata.

Ok pendekkan cerita,
Aku menangis 4 hari berturut-turut di malam hari.
Makan tak lalu.
Solat pun tahan air mata.
Pergi ke kelas mata bengkak akibat nangis.

Tiada tempat untuk meluahkan segala kerisauan, tak tenang melainkan hanya kepada Allah.
Bangun di sepertiga malam, solat Tahajjud, di akhir sujud, paling tenang saat mengalirkan air mata.
Luah pada Sang Pencipta.

Hari ke-2.
Aku call mak, whatsApp kakak.
Bagitau apa yang terjadi.
Namun, takda sapa yang boleh membantu.
Hanya selembar doa dapat diberi.

Aku post status di whatsApp, fb.
Posting yang sedih.

Tiba-tiba, ada seorang lelaki fren fb aku yang tak dikenali pakar repair laptop mesej aku dekat messenger.

Dia tanya tentang laptop.
Dia bantu aku repair laptop hanya melalui messenger.
Try cari files yang hilang.

Jujur, sebelum ni aku tak pernah tahu apa-apa tentang laptop.
Tapi, setelah Allah kirimkan dia, serba-sikit aku dapat ilmu mengenai laptop.
Gembira dan terharu ada orang sudi bantu walaupun tak kenal.

Namun, kesedihan tetap ada setelah berusaha mencari files yang hilang, tapi tak berjaya.
Tak berhasil menemukan.

Kembali sedih.

Hari ke-3.
Pergi hantar laptop untuk repair dekat kedai laptop di Bandar Seri Putra.
Dengan ditemani Aina mek Kelate.

Uncle kedai tu check and kata, "Files yang hilang tu takleh dijumpai dah. Kena format laptop."
Aku balas, "Ermm.. Takpa la. Nak buat macam mana. Format jela."
Masa tu, tahan air mata lagi. Nak nangis.

Dah format, tapi bila aku taip semula esaimen, laptop jadi balek macam dulu.
Apa yang disave tu hlang.

Then, fren fb lelaki tadi mesej aku, tanyakan laptop dah ok ke belum.
Jumpa ke files.

Aku cakap laptop rosak balek.

Then,
Aku suruh dia tolong repair dengan bayaran tertentu.
Dia sanggup datang Kuis ambik laptop dan hantar semula setelah di repair.
Ya Allah.. Mulianya hati dia.

So, aku jumpa tak dia?
Ofkos la jumpa. Jumpa nak bagi laptop.
Jumpa dekat Kfc. Luar je..

Aku punyalah tersipu-sipu malu nak bagi laptop. hahahahha..
Tapi, kena bagi jugak.

Then, dia balek.
Tiba-tiba..............................................................................................

Jeng.. jeng.. jenggg... Aku terlupa purse comel aku ada dalam beg laptop. Ya Allah.. Punya la nak cepat bagi laptop tu sampai tak ingat. Actually, ni semua salah kunci kereta sewa yang tak boleh dikunci. Itu yang menyebabkan aku terlupa... hahahahahha..

Lelaki tu dah balek. Aku menggelabah. Call kat messenger tak diangkat.

Pastu, petang, dia datang balek Kuis hantar purse. Ya Allah, masa tu perasaan serba salah and rasa sangat menyusahkan orang. Ermmm.. Minta maaf eh...

Hari ke-4.
Petang tu, Fiqah datang bilik.
Aku ceritakan apa yang tejadi.
Fiqah tu kawan aku, classmates jugak.
Aku ada kata, "Seandainya ada keajaiban dari Allah..."

Masa azan Maghrib berkumandang,
Lala call.
Aku pickup.

"Kakmas, cepat datang bilik!! Proposal thesis ada ni dalam pendrive saya."

Sambil phone ditelinga, air mata berjurai mengalir laju.
Roomate, Nadh tanya : "Kenapa kakmas?"

Sebak tak mampu nak menjawab pertanyaan Nadh tu. Sori Nadh..

Aku tak solat Maghrib lagi, terus lari laju naik tangga ke bilik Lala tingkat 4. Parcel yang sama.
Diiringi air mata dan kalimah "Ya Allah.. Ya Allah.. Ya Allah.." di bibir.
Itu je yang mampu terucap ketika itu.

Sampai bilik Lala, dia tunjukkkan proposal thesis tu.
Ya Allah, memang betul tu proposal aku.
Aku menangis teresak-esak. Sampai didengari seorang roomate Lala yang tengah baca Al-Quran.

Lala cakap, proposal tu simpan dalam pendrive dia yang juga ada virus. Dia dah lama tak buka and tiba-tiba dia rasa nak buka time tu.

Aku balek bilik.
Solat Maghrib dan buat sujud syukur.

Lepas tu, call mak, mesej kakak and group whatsApp usrati hayati.Group family aku.
Call kawan-kawan bagitau berita gembira. Kini, Allah gantikan dengan air mata gembira yang tak terhingga.

Mak kata, "Tu hasil doa hang, tahajjud."

Alhamdulillah syukur ya Allah.

Aku pun cerita dekat lelaki fren fb tadi.
Share benda gembira.

Dia dah siap repair laptop.
Semua files dijumpai tapi malangnya tak boleh dibuka.

Apapun, Alhamdulillah dan aku redha segala files, picture kenangan and bahan-bahan thesis hilang.
Kerna aku percaya, setiap yang terjadi, ada hikmahnya.

Allah uji tanda Dia sayang pada hambaNya.
Allah uji sebab nak lihat sejauh mana pergantungan seorang hamba kepadaNya.
Allah takkan uji diluar kemampuan hambaNya.

لا يکلف الله نفسا إلا وسعها

Hidup tanpa ujian, bagaikan jantung tanpa denyutan.
Maka, jadikanlah sabar itu sebagai nadinya.

Sesungguhnya, ujian itu hadiah yang indah dari Allah.

Terima kasih sangat kepada semua yang ikhlas membantu saya secara langsung or tak langsung. Hanya Allah yang dapat membalas. Wallahua'lam..

Ok tu je nak sharing petang ni. Jemari pun dah letih menaip ni.
hahaha.. Bhaiii...

Wassalam.

-Laailahaillallah-

Isnin, 3 April 2017

Kaca atau Permata???

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum & pagi uollss.

Sori eh dah lama tak update entry. Mas busy sangat. Ni baru ada free time. Now, tengah cuti sem selama 2 bulan. Yeahhhaa!!! (Mohon jangan jeles ye). Wekkk!

Ok, pagi ni nak citer tentang entry "Kaca atau Permata?".
Haa.. Pilih-pilih...

Kalau diberi pilihan, of course ler semua orang akan pilih permata. Ye tak??
Tak da sapa yang nak pilih kaca, sebab kaca ni diibaratkan something yang tak berharga kalau dibandingkan dengan permata.

Tapi,
Pandai ke kita menilai yang mana satu kaca & yang mana satu permata?

Of course keliru dengan kilauannya. Dua-dua berkilau kan?

Bila memiliki permata, kita genggam erat dalam tangan.
Bila memiliki kaca pulak, kita genggam erat jugak dalam tangan.

Yang mana akan pecah dulu?
Mestilah kaca kan?

Tanpa kita sedari, darah merah mengalir dari tangan, rupanya dalam genggaman hanya kaca pecah yang tak bernilai. Hancur harapan kita. Ditambah pulak dengan kelukaan yang dialami.
Kita pulak yang menanggung sakitnya. Lahaiii...

Andai pulak dalam genggaman kita ada sebutir permata yang kecil & sinarnya agak suram serta pecah, kita mula mengutipnya satu persatu dengan harapan ada permata yang lebih bersinar di kalangan serpihan permata tersebut.

Ok.. Mesti tak paham kan apa yang aku cuba nak sampaikan? Aku nak sampaikan pada setiap perempuan, jadilah permata yang dicari. Means, beriman, beragama, berakhlak & menutup aurat. Jadilah sebaik-baik perhiasan. Sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah. Tak mampu jadi solehah pun, cukuplah jadi baik. Bukan baik di mata manusia. Tapi, di mata Allah. (Perumpamaan je).

Kaum lelaki pulak, carilah permata dan bukannya kaca. Andai kau dapat memiliki permata, jagalah dan genggamlah ia dengan erat. Sebab, permata yang bersinar lebih indah dari kaca.

Namun, jangan terlalu asyik berkhayal dan mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna, sebutir permata yang setelah sekian lama dalam genggaman, akhirnya hilang dek kealpaan kau sendiri.

Nobody perfect! Ok..

That's all tuk pagi ni. Bai! Xiexie kepada yang sudi membaca.

Lepas baca, jangan lupa senyum eh. Senyum kan 1 sedekah. Cewahhh!!!

Wassalam.

-Laailahaillallah-

Jumaat, 11 November 2016

Cinta dan Islam...

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum n salam Jumaat readers yang ohsem..
Before baca, mohon senyum dulu eh. Buka mata luas-luas ye. Hihihi.

Ok, tak nak cakap panjang. Malam ni, aku nak story tentang satu title ni "Cinta dan Islam."
Cinta? Mesti korang dah tahu kan apa itu cinta. Budak kecik pun tahu, inikan pula kita yang remaja dan dewasa. Huhu..

Before that, cer try tanya diri sendiri. Mengapa kita jatuh cinta pada someone? Pasti ada asbabnya. Sebab cantik? Handsome? Sebab baik, sebab lemah lembut, sebab pemurah, sebab penyayang? Mesti bersebab. Try to find it.

Manusia diciptakan dengan memiliki hati hingga mampu mencintai. Namun, pada masa yang sama, hati jugak tak mampu terlepas daripada jerat hawa nafsu. Right?? Mustahil lah manusia mampu membebaskan diri daripada hawa nafsu. Sebab itu, Allah s.w.t melengkapi hati-hati manusia dengan fitrah, iaitu keupayaan bagi mengenal-Nya supaya manusia tak dikuasai oleh hawa nafsu.

Cinta itu fitrah semulajadi seorang manusia. Islam pula adalah agama fitrah.  Dalam Islam, takda larangan terhadap seseorang untuk mencintai dan dicintai. Malah, Islam menggalakkan dengan had dan perlu menjaga batas-batas pergaulan.

Cinta itu juga adalah "Al-Widaad" iaitu kecenderungan hati kepada yang dicintai. Contohnya, pernikahan tak akan bahagia tanpa cinta.  Melainkan wujud rasa cinta dan kasih sayang antara pasangan suami isteri. Kunci kepada tumbuhnya cinta itu adalah melalui pandangan. Pandangan pertama gituu.. Sebab tu Rasulullah s.a.w menggalakkan si lelaki melihat wajah si perempuan ketika hendak meminang.

Cinta selepas nikah pulak macam mana?
Sejujurnya, cinta selepas nikah lebih sweet. Bagi aku la. Hehe.. Cinta selepas nikah ni adalah cinta yang diredhai dan dituntut dalam Islam. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh tanya pasangan suami isteri yang bercinta selepas nikah ok.

Dalam banyak-banyak cinta, cinta apa yang hakiki dan kekal selamanya?

Cinta kepada Allah. Yes! Tu cinta paling hakiki dan kekal selamanya. Cinta bagaikan lautan, sungguh luas dan indah. Ketika disapa dengan sentuhan tepian pantainya yang sejuk dan nyaman, pasti akan mengundang kita bagi melangkah lebih jauh ke tengah yang penuh ombak badai dan gelombang. Namun, sesiapa pun still nak mengharunginya. Cewahhh!

Oleh itu, carilah cinta sejati di lautan cinta berbiduk taqwa, berlayarkan iman yang melawan gelombang syaitan dan hempasan nafsu. In Shaa Allah, kita akan sampai kepada tujuan yang sebenar iaitu cinta kepada Allah s.w.t. Jika korang ditakdirkan untuk jatuh cinta suatu hari nanti, pilihlah cinta yang hanya berlandaskan kecintaan kepada Allah s.w.t dan rasul-Nya. Bukan sebab pujuk rayu syaitan dan hawa nafsu.

Remember! Kebahagiaan dalam rumahtangga itu datang daripada cinta. Takda maknanya memiliki segala perkara dalam dunia ni sekiranya tak mempunyai cinta. Betoi tak??

Btw, aku tak pernah lagi bercinta. Even dah umur 2*. Muda lagi. Hihi.. Kawan-kawan aku ramai yang dah bertunang, bernikah. It's ok! I'm not ready yet. I'm still studying.

Andai aku pula ditakdirkan untuk bercinta suatu hari nanti, biarlah aku mencintai Allah dulu sebelom mencintai seseorang. Aku masih lagi tergapai-gapai mencari cinta Sang Pencipta.

Namun, siapakah pemilik cintaku selepas Allah, Rasulullah dan mak abah suatu hari nanti?
Hanya Allah yang tahu.


Ok, tu je nak share. Moga bermanfaat!

*menaip sambil makan biskut Oreo. kikiki~

-Laailahaillallah-

Rabu, 2 November 2016

Facebook...

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum n hai readers yang hensem, segak plus comel. (puji ikhlas tau)

Aku merenung ke luar jendela dan mendongak ke langit gelap. Bintang tak bergemerlapan setelah hujan. Sekarang memang musim hujan kan? Setelah hujan berhenti, angin malam pula berhembus menusuk sukma, menggetarkan raga dan membuat suasana kian mencekam. Fuhhh! Sejuk hingga meresap ke dalam tulang. Tak payah pasang kipas pon takpa. Hihi.

Ok, malam ni.. jari jemari rajin nak menaip. So, nak share "Adab Berfacebook". Korang semua mesti ada muka buku a.k.a facebook kan? Tipu ler kalau takda.. hihi. Sekarang kan zaman moden & maju. Media sosial merupakan satu perkara yang begitu berpengaruh pada abad ni. Contohnya, Facebook, Wechat, Instagram, Twitter dan banyak lagi. Boleh dikatakan kebanyakan orang mempunyai media sosialnya sendiri. Mesti adik-adik pun mempunyai akaun Facebook kan? Fuhhh! Hebat kan akhir zaman ni?

Menulis status di alam maya bagaikan berbicara jugak. Cuma yang membezakannya ia berbicara tanpa ada suara. Oleh yang demikian, kita perlulah menjaga adab ketika menggunakan media sosial sebab ia melambangkan akhlak atau tingkah laku kita.

Apa adab berfacebook? Nak tahu tak? Meh ceq bagitau...

First, tulislah kata-kata yang membawa kebaikan.

Jadikan media sosial seperti Facebook ni sebagai tempat mengumpul pahala dengan menyumbang 'something' yang bermanfaat kepada orang lain dan juga diri sendiri. Korang boleh share tips, ilmu pengetahuan (dakwah), kejayaan dan sebagainya yang boleh menaikkan motivasi pembaca.

"Tulislah kata-kata yang boleh orang ingat sampai bila-bila."

Second, jangan menulis mengikut nafsu.

Janganlah menulis status dengan perasaan yang rosak. Perasaan yang rosak ni means saat korang semua diulit emosi seperti sedang marah, sedih, menyampah dan sabagainya. Asbabnya, setiap benda yang dibuat secara terburu-buru pasti akan mengundang kekesalan di kemudian hari. Haa, gitu...

Third, tak membuka aib orang lain.

Perkara camni perlu dielakkan sebab penyebaran berita di media sosial sangat mudah terjadi. So, kita perlu menjaga aib orang lain daripada tersebar, sebagaimana kita tak nak aib kita sendiri menjadi tatapan umum. So, sama-samalah kita jaga aib masing-masing eh. Paham ke tak paham?
Hope u ollss understand lah... kiki.

Ok, tu je tuk malam ni. Jari pun dah nak krem ni.. padahal taip sikit je ponggg... Hahaha.

Selamat beramal.
Jangan lupa follow my Facebook & Insta ok.. nanti ceq follow korang balek.. Huhu.

Nite n sweet dreams.. Jangan mimpi Mas puteri berangan dah ler. wakakaka...

-Laailahaillallah-

Khamis, 27 Oktober 2016

Layakkah Aku Bahagia...

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

Di dalam bilik, aku bersendirian. Mak, abah dan adik dah tidur. Adik aku sebelah ni kuat betoi 'berdengkur'. Huhhh! Sekarang, aku dah tak dengar cengkerik mengerik. Intai bintang pun dah tak gemilang. Even dah pagi, kelihatan lagi seperti malam. Suasana sangat sunyi membuat bumi seakan tak bergraviti, dunia tak menyapa. Memang sunyi sangat-sangat lahh.

Then, aku menjeling jam di handsetku. Jam menunjukkan tepat pukul 2 a.m. Haa?? Dah pagi. Rilekss la malam masih muda. Cewahhh!

Sesaat demi sesaat...
Seminit demi seminit...
Sejam demi sejam...
Sehari demi sehari...

Masa pantas berlalu pergi sehingga diri ini tidak sedar sudah 10 hari lebih di rumah. Sekarang, tengah sem break .. huhu.
Ok fine.. Sebab dah lama aku tak update entry, pagi buta ni aku nak post tentang satu title 'Layakkah Aku Bahagia'.

Sejujurnya, kita semua layak mendapat kebahagiaan di dunia mahupun akhirat. Untuk mengecapi kebahagiaan, perkara yang pertama ialah kita sebagai umat Islam mestilah mengutamakan Allah Yang Satu. Dari situ, barulah kita akan merasa indahnya hidup ini. Apabila kita mempunyai hubungan yang erat dengan Allah, nescaya Allah akan eratkan hubungan kita sesama manusia. 

"Letakkanlah kecintaan kepada Allah dan rasul terlebih dahulu sebelum meletakkan kecintaan kita terhadap seseorang”.


“Kita seringkali berbisik di dalam hati, “Layakkah aku bahagia?”

Allah memberikan jalan-jalan yang sukar untuk kita tempuhi dahulu sebelum Dia menghadiahkan pelangi yang indah buat kita. Sebelum kita mendapat kebahagiaan, Allah akan memberi ujian supaya kita dapat mentarbiyyah diri ke arah kebaikan. Manusia ingin mendapat kebahagiaan dengan segera. Namun, pergantungan terhadap-Nya masih kurang. Allah ingin kita bersujud dan berdoa kepada-Nya. Sentiasalah bersabar dan redha dengan apa sahaja yang berlaku. Seandainya tidak memperolehi kebahagiaan di dunia, In Shaa Allah di akhirat kelak.

Cinta Allah tiada pengakhirannya. Kasih sayang dari Allah tidak bertepi. La tahzan andai diuji kerana Allah sentiasa ada. Bersyukurlah andai kalian diuji, kerana itu tandanya Allah sayangkan kita. Jadikanlah Allah sebaik-baik pergantungan. Setiap kepahitan, di akhirnya pasti ada kemanisan. Setiap ujian atau kesedihan, di akhirnya pasti ada kebahagiaan. Pelangi selalunya akan muncul setelah hujan. Macam tu jugak kebahagiaan. Akan datang setelah kita menempuh pelbagai ujian, dugaan & cabaran. Wallahua'lam...

That's all.

Jangan lupa senyum ok! :)

-Laailahaillallah-

Jumaat, 9 Oktober 2015

Aku Tidak Secantik Bidadari...

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

haii readers blog!! maaf, aasif jiddan, sorry, mianhae sebab aku dah lama tak update entry.. buzy sangatt.. huhu.
haa, pagi yang indah + hujan renyai-renyai ni, aku nak story tentang new entry 'Aku tidak Secantik Bidadari'.

bila dengar perkataan 'bidadari', apakah yang kita imagine? mesti orang yang cantik dan perfect.. right??  tak salah kalau itu yang kita bayangkan sebab Allah menggambarkan bidadari sebagai makhluk yang cantik jelita.

seperti yang dikatakan dalam surah at-Tur ayat 20 :
"...Kami jodohkan mereka dengan bidadari-bidadari yang putih melepak, lagi luas cantik matanya."

Nabi Muhammad jugak menerangkan :
"Sekiranya bidadari menampakkan wajahnya, terpancar keindahan di antara langit dan bumi."

perempuan seperti tu yang didambakan oleh kaum adam.. sebab secara fitrah, lelaki lebih suka memandang wajah yang cantik.. adakah mereka salah? ofkos tak.. sebab Allah menciptakan fitrah manusia menyukai keindahan dan kesempurnaan.. perempuan yang tak mempunyai penampilan menarik mesti berasa rendah diri dan tak confident mendapat jodoh di dunia.. mereka jugak sedar ada ramai perempuan yang lebih cantik daripada mereka.. kalau cantik, hati busuk tak guna jugak.. kan?? hehe.

kalau kita termasuk dalam golongan ni, jangan berasa rendah diri ye..
renungi syair kat bawah ni.. yang ni copy paste je.. hihi.

Banyak lebah mendatangi bunga yang kurang harum kerana banyaknya madu yang dimiliki bunga.
Tidak sedikit lebah yang meninggalkan bunga yang harum kerana sedikit madunya.
Ramai lelaki tampan yang tertarik dan terpesona dengan wanita yang kurang cantik kerana memiliki hati yang cantik.
Kecantikan sejati bukan pada wajah yang cantik tapi cantik dalam hati.

jangan sedih jika Allah menciptakan kita sebagai orang yang kurang sempurna, kurang cantik, ataupun memiliki kecacatan.. sebab lelaki soleh, kecantikan atau kesempurnaan fizikal tak menjadi kriteria utama dalam mencari pasangan hidup.. so, lelaki kat luar sana tu, carilah muslimah yang berakhlak baik dan bukan hanya kerana kecantikan fizikalnya.

sebagai seorang muslimah, kita mestilah mencantikkan hati supaya menjadi wanita yang diimpikan oleh lelaki soleh dan supaya kita cepat bertemu jodoh.. jiwa manusia tak boleh disamakan dengan keadaan fizikalnya.. tak mustahil Allah menyatukan dua jiwa yang sama tapi mempunyai fizikal yang jauh berbeza.

even kita tidak secantik bidadari, kita masih boleh dapat jodoh di dunia ni.. so, jangan berasa rendah diri dan bersikap pesimis dalam mencari jodoh.. Wallahua'lam.

renung-renungkan & selamat beramal.. hehe.

ok la.. jemari dah letik menaip.. so, aku tidur dulu ye!!

-Laailahaillallah-

Masturah Marzuki
Lihat profil lengkap saya