topbella

Isnin, 3 April 2017

Kaca atau Permata???

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum & pagi uollss.

Sori eh dah lama tak update entry. Mas busy sangat. Ni baru ada free time. Now, tengah cuti sem selama 2 bulan. Yeahhhaa!!! (Mohon jangan jeles ye). Wekkk!

Ok, pagi ni nak citer tentang entry "Kaca atau Permata?".
Haa.. Pilih-pilih...

Kalau diberi pilihan, of course ler semua orang akan pilih permata. Ye tak??
Tak da sapa yang nak pilih kaca, sebab kaca ni diibaratkan something yang tak berharga kalau dibandingkan dengan permata.

Tapi,
Pandai ke kita menilai yang mana satu kaca & yang mana satu permata?

Of course keliru dengan kilauannya. Dua-dua berkilau kan?

Bila memiliki permata, kita genggam erat dalam tangan.
Bila memiliki kaca pulak, kita genggam erat jugak dalam tangan.

Yang mana akan pecah dulu?
Mestilah kaca kan?

Tanpa kita sedari, darah merah mengalir dari tangan, rupanya dalam genggaman hanya kaca pecah yang tak bernilai. Hancur harapan kita. Ditambah pulak dengan kelukaan yang dialami.
Kita pulak yang menanggung sakitnya. Lahaiii...

Andai pulak dalam genggaman kita ada sebutir permata yang kecil & sinarnya agak suram serta pecah, kita mula mengutipnya satu persatu dengan harapan ada permata yang lebih bersinar di kalangan serpihan permata tersebut.

Ok.. Mesti tak paham kan apa yang aku cuba nak sampaikan? Aku nak sampaikan pada setiap perempuan, jadilah permata yang dicari. Means, beriman, beragama, berakhlak & menutup aurat. Jadilah sebaik-baik perhiasan. Sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah. Tak mampu jadi solehah pun, cukuplah jadi baik. Bukan baik di mata manusia. Tapi, di mata Allah. (Perumpamaan je).

Kaum lelaki pulak, carilah permata dan bukannya kaca. Andai kau dapat memiliki permata, jagalah dan genggamlah ia dengan erat. Sebab, permata yang bersinar lebih indah dari kaca.

Namun, jangan terlalu asyik berkhayal dan mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna, sebutir permata yang setelah sekian lama dalam genggaman, akhirnya hilang dek kealpaan kau sendiri.

Nobody perfect! Ok..

That's all tuk pagi ni. Bai! Xiexie kepada yang sudi membaca.

Lepas baca, jangan lupa senyum eh. Senyum kan 1 sedekah. Cewahhh!!!

Wassalam.

-Laailahaillallah-

Foto Saya
Masturah Marzuki
Lihat profil lengkap saya