topbella

Isnin, 31 Ogos 2015

M.A.T.I itu pasti...

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..

hai blogger-blogger yang dirahmati Allah.. kaifa halukum?? sihat? 
sori ye sebab aku dah lama tak update entry.. busy sikit.. ehehee.
Alhamdulillah.. harini ada masa type title baru 'Mati itu Pasti'..

mati itu pasti?? 
ya.. kemana saja kita lari, pasti akan merasainya.. korang lari la sampai oversea pun, kalau Allah dah tetapkan sampai masa kita mati, akan mati jugak.. Allah sebaik-baik perancang.. 
yang takutnya.. detik sakaratul maut yang tidak terperi sakitnya.. Allahu.. 
firman Allah yang bermaksud : 
"setiap yang hidup akan merasai mati dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan dan kepada Kami lah kamu akan kembali."
(surah Al-Anbiya' ayat : 35)

tiada sorang pun di dunia ni yang dapat imagine macam mana perasaan dan pengalaman mereka menghadapi saat kematian.. ajal tak mengira usia.. ajal tak mengenal sesiapa sama ada mereka tu tua, muda ke, sihat, kaya atau miskin.. sekarang ni.. dah dengar macam-macam keadaan kematian.. mati sakit la, eksiden la, jatuh bangunan la, jatuh kapal terbang la.. Allahu.

Rasulullah s.a.w juga menjelaskan dalam hadisnya bahawa kesakitan ketika hampir mati itu seperti ditetak 100 kali dengan pedang tajam @ seperti dikoyak kulitnya dari daging ketika hidup-hidup.. Allahu.. betapa sadisnyaa..
bayangkanlah betapa sakitnya dan dahsyatnya saat menghadapi kematian..
semoga kita mati dalam keadaan husnul khatimah.. Ameen.. 

Say 'Alhamdulillah' kerana kita masih diberi peluang untuk hidup @ bernafas pada harini..

jika esok last day Allah 'pinjamkan' nyawa kepada kita untuk bernafas di muka bumi ni, adakah kita sudah cukup bekalan untuk menghadapi alam barzakh & alam akhirat?? hanya amalan yang akan kita bawa ke alam kubur.. bukan harta @ kecantikan.. so, yang kaya tu tak payah lebih-lebih.. yang tak tutup aurat tu, please...... cover your aurat.. 
mati tak tunggu kita, but kita yang tunggu mati.. bersediakah kita untuk menghadapi kematian??
tepuk dada, tanya iman.. Wallahua'lam.

*Mati itu Pasti, Akhirat itu Realiti..

-Laailahaillallah-

0 ulasan:

Foto Saya
Masturah Marzuki
Lihat profil lengkap saya