topbella

Rabu, 13 Mei 2015

Kahwin muda ikut Sunnah @ gedikss??

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum..
pembaca2 blog Mas sekalian.. hmmm.. setelah sekian lama my fingers ni tak menulis entri kat blog, harini terasa nak tulis.. takde masa.. al-maklumlah orang busy anytime (busy ler sgtt).. hehe..

Ok.. harini aku nak story adakah kahwin awal itu ikut sunnah @ gedikss??

time dalam kelas Usul Fiqh, before syeikh masuk, ada sorang hamba Allah ni tanya.. dia tak bagi mention nama..

Hamba Allah : Akak, orang yang kawen awal or muda ni ikut sunnah atau sebab lelaki n perempuan gedik sangat nak kawen??
Aku : Hmm.. ramai yang nak kawen awal sebab nak ikut sunnah Nabi Muhammad s.a.w & ajaran Islam.. kawen awal @ kawen muda ni lebih banyak baik dari buruk nye... sebab di usia ni kita banyak di uji dari pelbagai segi antaranya hati & nafsu.. kalau kawen usia ni dapat la kita menundukkan pandangan kita.. kalau belom kawen ni susah nak kawal pandangan sebab syaitan tu sentiasa mencucuk hati kita untuk ikut hawa nafsu... tapi ada gak menjadi halangan kawen di usia muda ni.. bila pasangan tidak mempunyai ilmu & ibu bapa yang tidak memahami niat anak-anak.. kawen awal jugak dapat mengelakkan diri dari melakukan maksiat..
Hamba Allah : oo.. jadi kalau dah sampai jodoh pada usia muda kena kahwin la ye??
Aku : hmmm.. kalau dah sampai jodoh, kawen jela tak payah kira usia muda or tua.. hehe.. (gelak sakann)
Hamba Allah : tapi,, macam mana pulak kalau perempuan n laki nak kawen sebab gedik??
Aku : gedikss?? kalau gedik sangat nak kawen, lelaki tu kena la pi jumpa ibu bapa perempuan tu minta izin untuk nikah.. kalau diizinkan, move on jela.. si lelaki tu kena betul-betul ready untuk memikul tanggungjawab sebagai sorang suami.. hehee.. haa,, tengok org muda zaman sekarang, bukannya halal lagi pon.. tapi,, dah berpegangan tangan sana-sini.. tak jaga pergaulan bebas.. kalau nak cakap tu boleh, tapi,, setiap pergaulan ada batasnya.. kan??
Hamba Allah : Na'am,, kak. orang muda bukannya kira tempat.. kat tempat awam pun duk pegang-pegang tangan.. takde apa-apa ikatan lagi..sampai ada yang tak kawen lagi but da ada anak.. 'anak luar nikah'.. Nau'zubillahiminzalik..
akak,, kalau nak kawen tapi tak habis belajar lagi boleh??
Aku : boleh jerr.. but, kejar dulu cita-cita sebelom cinta......................................................................
tak sempat nak panjangkan perbualan, syeikh masuk.. terus tutup mulut n diam.. hahahahaaahha..

yang ni just copy dari blog orang lain..hehe

kawen ader panas... ada hujan.. ada mendung.. ada gerhana..
dalam perkahwinan memng memerlukan bnyk kesabaran..
ada kala yer.. kita sendiri x kan menduga ujian itu
akan kita alami dan tempuhi....
setiap perkahwinan ada suker dan duker..
walaupun jauh perbezaan umur...
itu tidak akan menjadi penghalang utk kita bahagia..
ujian pasti akan ada...
perit, pedih... manis , masam..
suker duka...
sentiasa disekeliling kita..
semoga pasangan kita akan dapat menerima
kita seadanya..

*banyak sahabat aku yang dah berumahtangga.. so, semoga ikatan antum antunna dengan pasangan berkekalan till Jannah.. semoga hidup bahagia di dunia & akhirat.. Ameen Ya Rabb..

*say_no_to_couple

-Laailahaillallah-

0 ulasan:

Foto Saya
Masturah Marzuki
Lihat profil lengkap saya